De beste kaas komt uit Nederland

Ieder jaar wordt in Nederland ruim 650 miljoen kilo kaas geproduceerd. Dat is een enorme hoeveelheid aan kaas, maar het grootste gedeelte van de kaas gaat naar het buitenland. Het mag dan ook niet verrassend zijn dat Nederland één van de grootste exporteurs van kaas is. We hebben de naam kaaskoppen te zijn en staan bekend om de vele smaken kaas die te vinden zijn op de nationale markt. Hoewel de kazen wat aangepast worden voor de export, scoren we ook goed in het buitenland wanneer het op kazen aankomt. Veel smaken, goede namen en vooral ook goede prijzen, al ligt dat een beetje aan het land waar het verkocht wordt. Het vervoeren moet ook betaald worden immers.

De Nederlandse kazen hebben de naam de beste kazen te zijn, maar de meeste mensen weten ook goed dat deze kazen vooral in Nederland zelf gekocht moeten worden voor de beste smaken. De jonge kazen, de belegen en oude kazen, zij hebben allemaal eigen smaken en hebben namen die we gemakkelijk kunnen herkennen. Het wordt plaatselijk gemaakt, of in de grotere hallen, en we eten het bijzonder graag. Op brood, in het eten of gewoon ’s avonds op een plankje bij een borrel. Kaas hoort bij Nederland en wie Nederland ziet, die denkt aan kaas.

Waar haal je de kaas?

Wanneer je goede kaas wilt hebben voor een lage prijs, dan moet je toch in de supermarkt zijn. Hier ligt de kaas die in grote hoeveelheden geproduceerd wordt, waardoor de prijzen per kilo een stuk lager uit kunnen vallen. Wil je echte kaas met heel veel smaak en liefde, dan moet je naar de kleinere kaasmakers toe. Vaak zijn er boerderijen waar kaas gemaakt wordt op de ambachtelijke wijze, waardoor er meer smaak aan zit. Ook zijn hier vaak kazen met aparte smaakjes te vinden, zoals kazen met pepers of andere kruiden. Daar betaal je net even iets meer voor, maar aangezien je ook meer waar voor je geld krijgt, kan dit zeker de moeite waard zijn.

In de steden zijn er speciaalzaakjes die ambachtelijke en uitzonderlijke producten verkopen. Deze hebben vaak een wat breder aanbod dan de lokale supermarkt. Let goed op de inhoud van de kazen om in te schatten welke smaak het beste bij jou past. Aan de hand van de smaak van de kaas kun je hier ook een wijntje bij uitzoeken, of een goed glas Nederlands bier wanneer dat meer past bij jouw voorkeur.