Goudse Kaas, hoe zit dat nou eigenlijk?

Wanneer het over producten uit Holland gaat, worden namelijk als Grolsch, Heineken en Goudse Kaas als eerste genoemd. Hoewel dat heel erg logisch lijkt, staat hier één product bij dat niet langer in het rijtje genoemd mag worden. Goudse Kaas kan namelijk overal gemaakt worden tegenwoordig, waaronder in het buitenland, want de naam en de vorm zijn niet langer beschermd. Dat betekent dat iedereen de kaas onder deze naam op de schappen kan leggen, maar het betekent niet dat het altijd even goed zal smaken als de echte Nederlandse kaas die we van oudsher kennen natuurlijk.

Kaas uit Gouda

De kaas uit Gouda heeft een lange geschiedenis. Vanaf het moment dat de kaas in Gouda gemaakt werd, won het aan populariteit. Dit had onder andere te maken met de centrale ligging van de markt in Gouda waar veel handelaren kwamen, en die de kaas een interessant product vonden. Binnen de kortste keren was de kaas over heel de wereld te verkrijgen en werd Goudse Kaas een handelsmerk waar Nederland om bekend kwam te staan, vaak in combinatie ook met de klompen.

Tegenwoordig is de term Gouda of Goudse kaas niets meer waard. Elke producent van kaas kan namelijk een kaas op de markt brengen met deze naam en dat is jammer, want hiermee valt een achtergrond en een bepaalde waarde van de kaas af. De markten met de kazen zijn overigens ook niet meer actief in Gouda. Deze worden alleen in de zomermaanden gehouden en zijn gericht op toeristen, in tegenstelling tot de echte markten die ooit bezocht werden door mensen over heel de wereld die speciaal voor de markten naar Nederland kwamen.

Wanneer je de echte kaas uit Gouda wilt hebben, dan moet je op zoek naar de kazen waar Gouda, Holland op staat. Deze kazen worden wel in Nederland gemaakt en deze combinatie is wel beschermd. Andere producenten mogen dit dus niet op de kaas zetten, al is het een beetje de vraag of het niet interessanter kan zijn om wat andere kazen te proberen dan alleen de eigen Gouda kaas. Hoewel de merknaam niet beschermd is en iedereen de kaas kan verkopen, blijft het een kaas met een lange geschiedenis, een eigen stempel en is het een groot onderdeel van de Nederlandse cultuur voor veel mensen in het eigen land, maar ook in het buitenland.