Hollandse bieren

Op het moment dat het gaat om bieren van Hollandse bodem, dan wordt er al snel gesproken over de grote namen zoals Amstel, Grolsch en Heineken. Dat is logisch, want deze merken hebben de meeste verkooppunten in Nederland en hebben ook constant nieuwe bieren in het assortiment waardoor de naam ook constant weer naar voren komt. De namen van deze bierproducenten zijn bijzonder groot, maar het houdt niet op met deze namen. Nederland heeft namelijk een lange lijst aan bierbrouwers met interessante bieren en vaak ook voor leuke prijzen, waardoor het leuk kan zijn om een avond een bierproeverij te houden bijvoorbeeld. Niet alle merken zijn bekend in het buitenland en niet alle merken zijn overal in Nederland te verkrijgen.

Het ging lange tijd goed met de Nederlandse bierbrouwers, maar rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog liepen de verkopen sterk terug. Na de oorlogen zakte de koopkracht in, waardoor de afzet ineens sterk afnam. Dit was een probleem en aangezien de oplossing op zich liet wachten, bleek het al snel te laat voor veel van de brouwers. De overige brouwers die het hoofd boven water wisten te houden, zagen op een gegeven moment de oplossing: Zij gingen speciale bieren brouwen en zagen de omzet al snel weer stijgen. Een aantal van de bieren bleek zelfs zo goed dat er constant vraag kwam vanuit het buitenland.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de brouwers een stabiele positie in hebben kunnen nemen op de markt en de ongeveer 60 brouwerijen maken nu zo goed als elke dag bieren voor de eigen markt of voor de export. Het is interessant om te zien dat het hier niet bij zal stoppen. Er komen namelijk ook nieuwe brouwerijen bij die nieuwe lijnen en producten op willen gaan zetten om het aanbod op de markt wat breder te maken. In hoeverre dat een succes zal zijn, is nog maar de vraag, maar het is goed om te zien dat er weer meer aandacht is voor deze markt die op een gegeven moment bijna zou komen te verdwijnen.