Nederlandse bieren

Nederland heeft veel bierbrouwers met een grote naam. Veel van het bier uit Nederland wordt naar het buitenland geëxporteerd waar het ook veel gedronken wordt. Opvallend is dat Nederlanders in het buitenland nauwelijks Nederlands bier drinken, maar dat heeft ermee te maken dat de inhoud aangepast is voor de export, waardoor het anders smaakt. In Nederland zijn een aantal namen die zo groot zijn dat iedereen ze kent. Grolsch, Amstel en Heineken zijn de meest bekende. Zij werken vaak samen met kroegen om meer naamsbekendheid en omzet te krijgen. Zo kan een tap gesponsord worden door de leverancier op voorwaarde dat het bier van hun merk geschonken wordt. Opvallend is dat er in Overijssel en Drenthe bepaalde dorpen zijn die volledig leunen op één biermerk.

Er wordt gezegd dat de zanddorpen Amstel schenken en de andere dorpen Grolsch kiezen. Misschien is dit in het verre verleden wel zo geweest, tegenwoordig ligt het net even iets anders. Vaak heeft het te maken met de kroegen in het dorp en de supermarkten. Wanneer een bepaald merk overal in het dorp naar voren komt, zal de afzet van dat merk ook een stuk groter zijn. Wordt er naar de grotere steden gekeken, dan is er geen lijn te trekken. Hier kom je doorgaans alle bieren tegen, zeker wanneer je naar kroegen als het Paard van Troje kijkt in Groningen, waar een enorm aanbod aan bieren voor je klaarstaat zodra je de deur door bent.

De voorliefde voor de Nederlandse bieren is overigens niet altijd even loyaal. Veel mannen drinken namelijk gewoon de bieren die zij lekker vinden en waar zij zin in hebben. Het is geen idee om de Nederlandse bieren op te hemelen wanneer er regelmatig bieren gedronken worden die uit het buitenland komen, maar het zijn wel de Nederlandse bieren die je overal en altijd terug zal vinden op de kaarten en in de kroegen. Dat heeft niets met nationalisme te maken, wat weleens beweerd werd in het verleden. Het heeft te maken met de grote naam, de aanwezigheid van de bieren en uiteraard ook de smaak. De meeste jongens zijn toch met een bepaald merk bier opgegroeid en vaak blijven de mensen bij de keuze hangen die zij van huis uit meegekregen hebben. Voor de Nederlandse biermerken is dat uiteraard goed nieuws, al is het opvallend dat sommige van de bieren meer in het buitenland gedronken worden dan binnen de grenzen van het eigen land. Een product dat blijkbaar niet alleen goed is om flink te drinken, maar ook om te exporteren!