Zijn Nederlandse bieren en kazen een trekpleister?

Jaarlijks komen veel mensen naar Nederland toe om er een dagje door te brengen, of om er een langere tijd op vakantie te komen. We hebben als land genoeg te bieden voor de toeristen, die voor de musea, rivieren, Deltawerken en steden naar Nederland komen. We staan bekend om de bloemen, de klompen en de molens, maar ook de bieren en kazen zijn een bekend Nederlands product voor veel van de mensen. Zijn deze producten groot genoeg om het trekpleisters te noemen of gaat dit te ver?

Naar Nederland voor kaas en bier

Nederland heeft veel te bieden en bier en kaas horen zeker in dat rijtje thuis. Een trekpleister is het misschien net niet, maar er zijn genoeg mensen die naar Nederland komen mede vanwege de bieren en de kaas. Van Duitsers en Belgen is het bekend dat zij af en toe in Nederland komen winkelen en mensen die van verder komen, halen tijdens de vakantie minstens een paar biertjes en nemen vaak kaas mee terug. Een stad als Gouda is bekend om de kazen en trekt jaarlijks veel toeristen die wel uitsluitend voor de kaas komen. Brouwerijen als Grolsch houden regelmatig evenementen en open dagen, waar ook veel toeristen op af komen om te kijken hoe het nou allemaal in zijn werking gaat.

Het is niet de reden om naar Nederland te komen voor de meeste mensen, maar het is zeker één van de redenen om een vakantie naar Nederland te boeken. Al is dit steeds minder noodzakelijk uiteraard. Tegenwoordig kan er via de websites direct uit Nederland besteld worden. Dat lijkt wellicht wat vreemd aangezien de producten ook geëxporteerd worden, maar die smaak is niet hetzelfde. Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen om zelf een bestelling te plaatsen tegen iets meer kosten om dan de echte waren in huis te halen en dat is uiteraard volledig begrijpelijk. Leg de Nederlandse kaas uit Nederland maar eens naast de kaas die Nederland exporteert naar Scandinavië. Groter kan het verschil nauwelijks worden. Leg je de kaas ernaast die naar Italië gestuurd wordt, dan heb je weer een volledig andere kaas, die niet op de Nederlandse producten lijkt.

Krijg je zelf gasten uit het buitenland en wil je hen een smaakproefje meegeven van de producten waar Nederland bekend om staat? Dan is het een goed idee om een assortiment samen te stellen uit verschillende soorten zodat er van alles wat geprobeerd kan worden. De kans is groot dat je gasten dat zullen waarderen, omdat ze op die manier een stuk beter idee krijgen over wat het nou precies is en hoe het precies smaakt.